Gyógytornász, sportrehabilitációs tréner

Justin Napsugár

Justin Napsugár

A porckorongsérv nem a nagyitól jön !

2023. december 07. - Justin Napsugár, gyógytornász, rehabtréner

serv.jpg

Egy olyan komoly dolog, mint a gerincsérv sem a nagyitól jön és még csak nem is egyetlen rossz mozdulattól.
❗Ez csak egy folyamat figyelemfelkeltőbb állomása.
👉Olyan folyamaté, mint például egy tartósan rossz helyzetben rögzült testtartás vagy az adott helyzetnek nem megfelelően kivitelezett gyakorlat túlzásba vitele.

❗Hiszen nincs helyes és helytelen gyakorlat sem, ez attól függ, hogy mik a körülmények (pl ceruzáért guggolsz vagy 50 kg-ért) és mi az aktuális cél (pl átmozgatás vagy erősítés) és nem is azzal van a gond, hogy egyszer-kétszer vagy rövid időre nem a legoptimálisabb megoldást választod ki abból a hatalmas kivitelezési repertoárból, amire képes a csodálatos emberi test.

❗Mint mindenben, itt is legfőképpen a mérték számít és a legnagyobb rizikó abban rejlik, ha egyoldalúan terheled a tested, legyen szó testtartás- és mozgásmintáról vagy edzéstípusról egyaránt.
❗Vedd észre tehát a tested apróbb jelzéseit is, ne csak azt, amikor már ordítva jelez feléd kisugárzó fájdalmat okozó gerincsérvvel vagy egy becsípődéssel.

👉Ha mégis úgy adódik, hogy csak akkor figyelsz rá, tudd, hogy ez nem a Világegyetem ellened indított támadása, a sors legnagyobb csapása vagy egy szerencsétlen örökség. Sokkal inkább egy hosszú-hosszú folyamat eredménye.

❗Ráadásul az, ami ténylegesen a testedben zajlik nem is annyira katasztrofális, mint amilyennek az irdatlan fájdalom alapján gondolnád. Nézd csak meg a képen például, hogy a gerincnek mi az a kis szeletecskéje, ahol az a brutális kegyetlenségnek tűnő becsípődés valójában létrejön.

👉Nem mondom, hogy ne sajnáld magad. Nyugodtan tedd azt, ha ettől jobban érzed magad. Utána viszont lépj túl azon, hogy nem vetted észre az apróbb jelzéseket és tudd, hogy ezt bármikor megteheted és változtathatsz.
👉Lehet, hogy kicsit rosszul érint, hogy közöd van a panaszaid kialakulásához de közelítsd meg inkább onnan, hogy így a kezedben van a megoldási lehetőség is, nem kell beletörődnöd a sorsodba vagy egy ilyen történés miatt még jobban óvni a tested a mozgástól. Ilyen eszedbe ne jusson!

👉Egyszerűen csak értsd meg, hogy a tested nem egy hülye ellenség, sokkal inkább nagyon okos, nézd csak meg a képeken, hogy egy elváltozás lehet, hogy valójában egy nagyon hasznos védekező mechanizmus eredménye.
👉Figyelj rá, lehetőleg ne csak a legnagyobb, hanem az apróbb jelzéseinél is.
👉Ezeknek megfelelően pedig tanuld meg helyesen használni. 🙂

A bejegyzés trackback címe:

https://sunshinerehab.blog.hu/api/trackback/id/tr6118276065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása