Gyógytornász, sportrehabilitációs tréner

Justin Napsugár

Justin Napsugár

Műtét = gyógyulás. Vagy mégsem?

2023. december 06. - Justin Napsugár, gyógytornász, rehabtréner

 mutet.jpg

Tudhat, hogy számos embernek kiújulnak a panaszai műtét után is vagy újak jelentkeznek?
❓Tudtad, hogy egy gerincműtét után letapadt heg hasonló kisugárzó fájdalmat okozva nyomhatja az ideget, mint egy akut gerincsérv?
❓Tudtad, hogy egy kezeletlen bokaficamnak köze lehet az akár évekkel később jelentkező derékfájdalomhoz?
❓Tudtad, hogy egy császármetszéses heg összefüggésben lehet alhasi, deréktáji, belső comb környéki fájdalommal, de akár még vállfájdalommal is?

❓Tudtad, hogy a “rutinműtét” nem egyenlő azzal, hogy úgy lehet tenni, mint ha mi sem történt volna ?
❗️Nem véletlenül kérdezem meg az első állapotfelmérésen, hogy milyen műtéteid, sérüléseid voltak. Igen, számítanak az évekkel ezelőtti és a belső szervi műtétek is . Igen, még a császármetszés is, ami sajnos annyira rutinként, “semmiségként” van kezelve, hogy sokan bizony megfeledkeznek róla, hogy műtve voltak és csak külön, konkrét kérdésre jut eszükbe, hogy “ja, az volt”.
❗️Csak pár példát soroltam fel. Csak mozgásszervi panaszokat. Ennél azonban sokkal több kalamajkát tud okozni egy kimaradt hegkezelés és műtét utáni rehab.

👉Foglalkozz a hegeddel! Tanuld meg használni a tested egy új beavatkozás után, amit például egy műtét is jelent. Ez számára még ismeretlen állapot.
👉Emlékezz minden műtétedre és jelezd akkor is, ha nem kérdezik. Kezeld ugyanolyan fontossággal a régieket, a kisebb bemetszéssel járókat , a jelenlegi panaszodhoz képest távoli testrészeket érintő hegeket.
👉Ami pedig a legfontosabb! Számos műtét nem hirtelen, tőled független baleset következménye, hanem egy hosszú, nem megfelelő testhasználattal összefüggő folyamat eredménye. Tárd fel az okokat, változtass, tegyél azért, hogy az elért jobb állapot fenn is maradjon!

A bejegyzés trackback címe:

https://sunshinerehab.blog.hu/api/trackback/id/tr4318275035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása