Gyógytornász, sportrehabilitációs tréner

Justin Napsugár

Justin Napsugár

Neked mi a célod a mozgással?

2023. december 06. - Justin Napsugár, gyógytornász, rehabtréner

cel.jpg

Az első állapotfelmérésen mindig megkérdezem, hogy mit sportol az illető, milyen rendszeresen és mi a célja, aminek elérésében az én segítségemet kéri.

📌Van, aki egyáltalán nem sportol és egyedül azt fogalmazza meg célnak, hogy elmúljanak a fájdalmai. Ilyenkor fontos átbeszélnünk, hogy ha sikerül ezt elérnünk, azt onnantól fenn is kell tartani. A jóllét, egészség és a mindennapi feladatok könnyed ellátása érdekében én a rendszeres, változatos mozgást szoktam javasolni és erre szeretném képessé tenni azt, aki hozzám fordul segítségért és ezzel azonosulni tud. Alapvetően én is e szerint élek, nekem főként ez a célom az edzéssel, mozgással. Arról, hogy én hogyan csinálom, egy korábbi posztomban olvashattok.

📌Vannak, akik azért edzenek, mert jól akarnak kinézni. Na velük nem szoktam találkozni, hiszen én nagyon nem erre alapozom a segítő munkámat és ez nem is az én kompetenciám. Ha neked ez a fontos és most olvasod ezt a posztot, csak annyit fűznék hozzá, hogy bízom benne, hogy szakszerű segítséget kérsz edzőtől és dietetikustól és tudod, hogy ugyanúgy, mint az egészség esetében, az elérés után a fenntartásért is folyamatosan dolgoznod kell, a 30 napos nyári formára edzés eredménye ugyanis nem fog sokáig tartani. Emellett remélem, hogy egyrészt biztosan tudod, hogy ez a saját célod, amivel magadnak akarsz megfelelni, másrészt a "fitt and healthy" nem csak egy jól hangzó hashtag számodra, hanem a csúcsforma elérését egy egészséges, jól funkcionáló testre alapozod. Hiába csinos ugyanis a cipőd, ha közben töri a lábadat, nem tudod jólesően, elégedetten viselni és nem tudsz benne könnyedén járni.

📌A harmadik eset viszont már megfordul nálam, persze csak akkor, ha végre figyel a teste jelzéseire és rájön, hogy nem lehet a végletekig fokozni a teljesítményt, ha fájdalom és/vagy a mozgásterjedelem csökkenése miatt csak egyre nagyobb kompenzációkba hajszolja magát. Ez már egy szuper lépés! 🙂

👉Ilyenkor meg szoktam kérdezni, hogy mennyire fontos számára az eddigi célja, vagyis a folyamatos teljesítménynövelés és/vagy a versenyzés, erre valóban szüksége van- e és jól érzi- e magát tőle. 👉Számomra a rendszeres, változatos mozgás célja elsődlegesen az, hogy képesek legyünk könnyedén ellátni mindennapi feladatainkat. Ha te a mindennapjaid során maximum 10 kg kaját viszel fel a 3. emeletre, akkor teljesen felesleges 50-100 kilókkal guggolnod olyan címen, hogy egészséges szeretnél lenni. Ilyenkor fontos tisztázni, hogy ha "csak" az egészség a célod, akkor milyen mindennapi terhelésnek kell megfelelned és újra képessé válnod ezek teljesítésére.

👉Ha viszont az egészségen felül számodra az edzés más célt is szolgál és biztos vagy benne, hogy a teljesítménynövelés, a versenyeredmények a saját céljaid és számodra tényleg örömet szerez, hogy a tested egyre többre és többre képes, akkor elfogadom és átbeszéljük, hogy mivel több a célod, így többet kell azért is tenned az edzéseid mellett, hogy jól funkcionálj és kompenzációmentesen tudj fejlődni.

❗Számomra nagy öröm, ha valaki megtalálta azt a mozgásformát, amit szívesen és lelkesen csinál, így nem szoktam letiltani róla abban az esetben, ha képes azt fájdalom- és kompenzációmentesen, tudatosan végezni. Nem kell ugyanis, hogy az én személyes célom és a te célod a mozgással, edzéssel egyezzen.

👉Egy a lényeg, hogy figyelj a tested jelzéseire és ha érzed, hogy valami akadályoz a haladásban vagy már fájdalmaid is vannak, ahelyett, hogy egyre nagyobb ördögi körbe hajszolod magad járj utána az ok-okozati összefüggéseknek (amihez az első lépést már megtetted azzal, hogy eljöttél 🙂 ), értsd meg (ezért van az állapotfelmérés a rengeteg magyarázattal), fogalmazd meg pontosan, hogy mik a céljaid, miért és kinek akarsz ezzel megfelelni és ehhez mérten legyen igényed arra is, hogy a tested ne csak kihasználd, hanem törődj is vele. 🙂

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunshinerehab.blog.hu/api/trackback/id/tr4818274993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása