Gyógytornász, sportrehabilitációs tréner

Justin Napsugár

Justin Napsugár

Kihez forduljak , ha fáj?

2023. december 06. - Justin Napsugár, gyógytornász, rehabtréner

kihez_forduljak.jpg

Sajnos még gyakori a világban a hierarchikus gondolkodás és az, hogy ahelyett, hogy együtt dolgoznánk egy közös cél érdekében, inkább egymás ellen teszünk.

❗️”Felfelé” azért utálkozunk, mert “biztos lenéznek minket “ vagy “ hiába van komolyabb diplomája, nem tud semmit”.
❗️”Lefelé” pedig azért, mert “minek dolgozik ugyanazzal a célcsoporttal , mint én, amikor kisebbrendű végzettsége van” . Minek tanul az “én szakterületemnek jobban megfelelő” képzésen. “Minek jár továbbképzésre, amikor még csak most végzett és nincs tapasztalata?”

👉Ki szívja meg ? Az, aki bármelyikünkhöz segítséghez fordulna. Azonban nincs mindent tudó szakember , sem mindenre jó technika és van, hogy olyan komplex a probléma, hogy muszáj lenne bevonni mást. Sokszor viszont ez nem történik meg és ha az adott technika nem vezet megoldásra, jön a kezek széttárása, hogy “ ebbe bele kell törődni.”

❗️Ilyenkor kellene annak a résznek jönnie, hogy felvállaljuk, hogy ugyan mi nem tudunk segíteni, de érdemes lenne tovább menni XY területre . Ehhez viszont persze nem árt az sem, ha a fogadó fél is hajlandó ilyen szinten együtt dolgozni, gondolkodni.

👉 Sajnos sokan nem tanulnak tovább, nem maradnak naprakészek és nem képesek felülírni az addigi munkájukat, gondolkodásmódjukat. A vendég/páciens pedig abban a tudatban van, hogy egy alapvégzettség egyenlő a szakértelem szintjével is .

👉 Bevallom, korábban engem is beszippantott kicsit az az általános nézet, hogy más szakmákat hibáztassunk saját kisebb sikerünkért, közismertségünkért. Azonban hamar bele untam abba, hogy tettek nélkül dühöngjek. Ettől ugyanis én nem leszek több , jobb, kedveltebb ; a másik nem lesz kevesebb ; a segítségnyújtás pedig nem lesz hatékonyabb.
👉A munkám és a tanulmányaim során szerencsére találkoztam remek orvosokkal, edzőkkel, masszőrökkel, dietetikusokkal, pszichológusokkal , gyógytestnevelővel, alternatív mozgásterapeutával és más, hasonlóan gondolkodó gyógytornászokkal. Persze van rengeteg más szakma is, akikkel közös lehet a célcsoport.
👉Megtapasztaltam, hogy szuper érzés, ha lehet egymástól kérdezni, tanulni , vendéget egymáshoz irányítani . Találtam példaképeket, hatalmas tudású szakembereket más szakmákból. Találtam kollégákat ( nekem mindenki az, akivel együtt gondolkodunk, még ha más is a “nevünk”) , akikkel egy képzés után is tartjuk a kapcsolatot és bármikor konzultálhatunk egymással, ha elhaladunk egy esettel.

👉A mások felé nyitás pedig együttműködéseket is hozott . Nagyon megtisztelő , ha tőlem kérdeznek és velem akarnak együtt dolgozni.
👉Viszont kifejezetten tartózkodom már azoktól, akik lebecsmérelnek másokat, féltik a tudásukat ahhoz, hogy át adják és nem képzik tovább magukat, hiszen elvégeztek egy magas szintű iskolát X éve és az szerintük elég. Sőt, elzárkóznak minden új kutatástól, szemléletmódtól ami megkérdőjelezné addigi munkájuk hatékonyságát.
Ugyanígy tartózkodom azoktól a vendégektől, akik csupán a végzettség alapján ítélik meg az illető megbízhatóságát, a kapott információk helytállóságát.

👉Azt gondolom, nem kell attól félni, hogy ne lenne elég munka ezen a területen. Sőt, akinek valóban a segítség, információ átadás, tanítás, önállóságra “nevelés” a munkája alapja, annak ez nem félelme, hanem inkább célja. Bárcsak elérnénk, hogy az emberek egyre tudatosabbak legyenek és jó irányba forduljon az általános egészségi helyzet.

👉 Szóval, persze fontos a papír is de sokkal fontosabb a naprakész tudás, a széles látókör , ami nem egyenlő azzal, hogy az, akihez fordulsz mindent tud és mindent IS megold. Sokkal inkább azt, hogy képes együtt dolgozni a te érdekedben más területek szakembereivel. Állandóan tanul és képes utána teljesen máshogy dolgozni, mint addig, ha úgy látja hatékonyabbnak. Ha pedig úgy érzi, hogy nem ő a legmegfelelőbb a számodra, továbbirányít. Akár a saját szakmájában is, egy kollégához, ahelyett, hogy azt mondaná “ ezzel együtt kell élned” , csak mert ő nem tud vele mit kezdeni. Amíg pedig nála vagy, figyelmesen meghallgat, nincs “hülye kérdés”, mindent igyekszik elmagyarázni úgy, hogy megértsd és nem akar tőle függővé tenni, sokkal inkább lehetővé teszi, hogy előbb-utóbb önállóan tudd magad menedzselni.🙂

A bejegyzés trackback címe:

https://sunshinerehab.blog.hu/api/trackback/id/tr8818275045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása