Gyógytornász, sportrehabilitációs tréner

Justin Napsugár

Justin Napsugár

Az arany a fontos vagy az a pár percnyi pillanat, amíg a színpadon alkotásba öntöd a mozdulataidat?

A táncversenyek világa a mozgásterapeuta és egyben kezdő, felnőtt versenyző szemével.

2024. április 26. - Justin Napsugár, gyógytornász, rehabtréner

27 évesen kezdtem el megvalósítani azt a gyerekkori álmom, hogy modern táncot tanuljak.

Mégpedig egyéni órák keretein belül, hiszen számomra a tánc az érzelmek szavak nélküli kifejezése, mellyel a leginkább egyedül szeretem kitölteni a rendelkezésemre álló helyet, a táncteremben vagy a színpadon.

Az első fél évben sajnos olyan emberhez kerültem, akivel leginkább a táncvilág árnyoldalát tapasztaltam meg.

Testközelből élhettem át, milyen érzés, amikor állandóan azzal szembesítenek, hogy ennyi idősen szinte kár volt belekezdened, hiszen a te tested már úgysem formálható olyan gördülékenyen, mint az óvódáskorú növendékeké.

Persze felnőttként még inkább elvárható, hogy ennek ellenére keményen küzdj azért, hogy ne okozz csalódást óráról órára a tanárodnak, amiért egyszerre vagy merev, instabil és gyenge.

Már-már kezdtem elfelejteni, hogy mi számomra a tánc. Egy sporttá vált, megint egy olyan mozgásformává, amiben ugyanolyan kudarcokat élek meg, mint anno a tesiórákon vagy a délutáni csoportos sportfoglalkozásokon.

Ezek után duplán hálás vagyok a sorsnak, hogy mertem váltani és minden reményemet beleadva egy újabb tanárkeresésbe meg is találtam azt a vérbeli táncpedagógust, aki nagyon hasonló szemlélettel tanít engem táncolni, mint ahogy én segítek a hozzám fordulóknak megtanulni máshogy, könnyedebben, harmonikusabban, hatékonyabban végezni a mindennapi mozgásaikat.

Úgy érzem, az együttműködésünk titka , a mi közös erőforrásunk : a mozgástanításhoz és annak tanulásához való hasonló hozzáállásunk.

Pontosan értem és értékelem minden szavát, amivel segít elérni az eredeti célomat: Azt, hogy a tánc továbbra is az érzelmeim szavak nélküli megformálása legyen és hogy ezt akár megmutathassam másoknak is.

Hiszen a tánc egyben egy művészeti alkotás előadása , legyen az "csak " egy fellépés vagy akár egy verseny.

Így kerültem alig 29 évesen, kicsivel több, mint egy évnyi tőle tanult táncolás után életem első , igazi, nagy volumenű, továbbjutásos táncversenyére.

Az öltözőben hallottam , ahogy már óvodáskorú, pici gyerekek is egy felnőtt szavaival mesélnek egymásnak arról, mennyit küszködtek az aranyért, hiszen az a fontos, mindenki azt akarja.

Na meg persze az ehhez elengedhetetlennek vélt teljes spárga vagy akár az egyre veszélyesebb szintű akrobatikus elemek.

Majd 5 számmal előttem egy balettiskolás növendék lesérült a színpadon úgy, hogy a sürgősségi mentő vitte el. Csak utólag tudtam meg, hogy már eleve sérülten indult el a versenyen és talán ugyanígy fog tenni, hiszen méltányosságból továbbjutott az országos versenyre is.

Már-már kezdtem kétségbeesni a színpadra lépésemre várva, hogy vajon mennyire volt jó és okos döntés 29 évesen elindulni egy nemcsak komoly, hanem elég költséges táncversenyen , amikor a munkám során számtalan embernek pont abban segítek, hogy újra felépítse magát egy meggondolatlanul , hirtelen túltolt sportolásból fakadó sérülésből.

Hiszen a sérülések bizony a legtöbb esetben korántsem véletlenül következnek be. Jó pár jellel igyekszik felhívni a figyelmünket a testünk arra, hogy már nem sokáig bírja, ha ezt így folytatjuk, de annyira elvakít minket az arany, a siker -  az, hogy megmutassuk, amit tudunk, amiért annyit küszködtünk -, hogy nem vesszük figyelembe ezeket a jelzéseket.

Ekkor azonban eszembe jutottak az én csodálatos mesterem szavai, amikkel az utolsó próbákon felhívta a figyelmem valami nagyon fontos dologra, amit ugyan én is éreztem legbelül, de kezdték eltompítani a győzelem iránti vágy körüli gondolataim:

Amikor már a színpadon vagy, csak vegyél egy mély levegőt és mondd ki magadban, hogy most már csak egyszerűen jól akarod magad érezni . Amikor csak 2 perced van a színpadon, ne a biztonságra játssz, ne arra, hogy csak a technika legyen megfelelő. Adj bele minden energiát , hogy maximálisan megmutathasd abban a 2 percben, ami benned van. Az arcod ne a technika feletti erőlködést, hanem a táncod történetét alkotó érzelmeket tükrözze.

Sajnos nem tudom pontosan felidézni már, de a lényeg ez volt és annyira illet ahhoz, az idézethez, ami mostanában jutott eszembe az egyik kedvenc megfilmesített könyvemből:
image_6483441.JPGFelmentem a színpadra, felvettem a kezdőpózt, vettem egy mély levegőt és arra gondoltam : Ez a pillanat a fontos!

Elfelejtettem félni a sérüléstől és aggodalmaskodni az arany miatt, csak élveztem, hogy ilyen nagy színpadon, ennyi embernek mesélhetem el az arcommal, a levegővételeimmel és a mozdulataimmal a táncom történetét.

Mint ahogy a filmben, úgy velem is megtörtént az a csoda, hogy az út élvezete és nem pedig a célért folytatott küzdelem hozta meg az eredményt.

Első helyezett lettem a kategóriámban, kezdőként, 29 éves felnőttként, alig egy évnyi tánctanulás után.

Nem a technikai bravúrjaimmal győztem, hanem azzal, hogy a zsűri szavaival élve: "látni lehetett a zenét a mozdulataimon keresztül" és persze az érzelmek kifejeződését a zene és a tánc harmonikus összeolvadásán keresztül .

Amikor pedig megosztottam az eredményemet, az aranynál is nagyobb örömmel töltött el az, hogy mennyi embertől hallottam, hogy látszódik a képeken, hogy mennyire élveztem az egészet.

Ez a lényeg ugyanis, hogy ÉLVEZD, amit csinálsz.

Legyen az tánc, vagy bármilyen mozgás, amit arra használsz, hogy megélhesd és kifejezd az érzelmeidet ; amit azért végzel,  hogy gördülékenyen, könnyedén, energikusan juthass el a mozgás útján elérhető mindennapi céljaidhoz vagy amit pont azért csinálsz, hogy kizökkenj a stresszes mókuskerékből és valami rendkívülit hozz létre vagy valami apróságban leld meg a gyermeki örömöt.

Bízom benne, hogy a soraim számodra is megmutatják azt az ösvényt, ahol "az út a fontos és nem a cél" és persze abban is, hogy azzal, hogy ezt leírtam , magamban is annyira tudatosítom a tapasztalataimat, hogy ez a lényeglátás velem marad majd az Országos Bajnokságon és minden még előttem álló versenyen.

"Ez már csak korral jár, ezt el kell fogadni. " - Biztos?

Tudd meg, melyek azok a tényezők, melyek az életkorodnál sokkal inkább befolyásolják, hogy megmarad vagy inkább elvész a gyermekkori energiád és mozgásszereteted !

Amikor egy anyuka vendégem azt meséli, hogy “ Otthon kérdezte a gyerek , hogy “ Na , Anya , akkor mászunk ? Naaa, csak egy kört ! Ki lesz elől ? “ és másztunk a folyosón fel - alá , màr annyit látta tőlem . “ ; vagy egy nagymama azt, hogy “Már az unokám is tudja , hogyan tudjuk magunkat átlazítani , annyit látta , kérdezi, hogy “ Mama , hogy is kell ? “."; vagy egy óvónéni azt, hogy “Vetettem minden szülővel a gyerekeknek masszázslabdát , azt is használjuk a talpukon meg egymáson és csináltatom velük az itteni kúszást, mászást, forgást , nagyon imádják és én is csinálom velük. Olykor már futok, ugrálok velük és többször azt is elfelejtem , hogy védenem kéne a lábamat . “, akkor azt érzem, hogy a jövő generációjáért nem csak közvetlen , hanem közvetett úton is mennyit tehetünk . 

A mostani 40 pluszosok valóban csak 40 felett kezdték el megtapasztalni azt, amit az én korosztályom 20 év körül. A mostani gyerekek pedig tizenévesen jönnek olyan panaszokkal, mint ami nekem és hasonló korú sorstársaimnak csak a gimnázium végén és a főiskolás időszakban volt “természetes “ .

 a_mostani_40_pluszosok_valoban_csak_40_felett_kezdtek_el_megtapasztalni_azt_amit_az_en_korosztalyom_20_ev_korul_a_mostani_gyerekek_pedig_tizenevesen_jonnek_olyan_panaszokkal_mint_ami_nekem_es_h.png
Bizony , a helyzet borzasztóan aggasztó.
 
Minden erőmmel azért küzdök, hogy a “ korral jár “ bullshitet felváltsa a felismerés : a mozgásszervi panaszok nagy része sokkal inkább a civilizált ; gépesített, ugyanakkor túlbonyolított ; agyonstresszelt ; mozgásszegény vagy épp túlkontrollált , félreértelmezett szabályrendszerekhez ragaszkodó, egyoldalú, unalmas , széterőlködött mozgást tartalmazó életmódunkkal jár .
Minél korábban váltja le valaki a gyermekkori - veleszületett bölcsesség alapján tanult egyszerű, könnyed , harmonikus , izgalmas - mozgásokban gazdag , valamint gyermeki lelkesedéssel , kíváncsisággal , rácsodálkozással , felszabadultsággal , agyalásmentes bátorsággal teli életét a fentebb említett verzióra , annál korábban fogja megtapasztalni a többek között mozgásszervi panaszokkal teli élet “örömeit “ .
 
Persze sosincs késő visszatérni oda , amit az iskolai (és már sajnos óvodai ) stresszes , ülő életmódunk megkezdése előtt magától értetődően csináltunk.
 
Hiszen akkor tök jól éreztük magunkat , nem ?
Akkor miért nem egyértelmű , hogy egyszerűen azt kellene átgondolni, hogy mit és hogyan csináltunk akkor másképp ?
Hiszen hiába volt kevesebb (ugyanakkor torzítástól mentes) tudásunk , mégis jobban tudtuk , hogy mitől érzi magát jól a testünk , lelkünk .
Na ezért alap nálam, hogy az óráimnak komoly részét képezik a gyermekkori , természetes mozgások, sokszor játékokkal vegyítve .
Az információáradatom fő célja pedig az , hogy ki gyere végre a felnőttes mozgásparából.
 
Belegondoltál már abba, hogy talán a gyerekek a koruk mellett valami más miatt is gyorsabban regenerálódnak ?
Bizony , a hozzáállásuk az újrakezdéshez is teljesen más .
Elenyészően találkozom olyan gyerkőccel , akit lelassítana a mozgástól való félelem ( ami persze nagyban függ a környezet túlkontrolláló aggodalmaskodásának vagy biztonságot nyújtó, bátorító figyelmének arányától ) , míg felnőtteknél csodával határos eredmény , ha elfelejtik , hogy védeni “ kell” a fájó/ sérült testrészüket .
Azzal tehát, hogy időt, pénzt, energiát, tanulást és gyakorlást áldozunk az öngondoskodásunkra - és ezáltal olyan kapcsolatba kerülünk például a mozgással, mint ahogyan az anno magától értetődően az életünk kellemes része volt - nem csak magunknak teszünk jót és nem a környezetünktől veszünk el valamit cserébe.
A jó példa nem elvesz a gyerektől, hanem inkább megspórolja neki azt, hogy majd ő is évtizedeket áldozzon arra , amire a mostani felnőttek : a gyermekkori egészség és energia visszaszerzésére .

Talán nem is gondolnád, hogy mitől függ igazán, hogy megszabadulsz- e a mozgásszervi panaszaidtól vagy inkább beleragadsz miattuk a mozgáskerülő ördögi körbe.

Azon gondolkoztam, hogy kifejezetten a 65 év feletti vendégeim esetében vajon mitől függ, hogy egyesek pár alkalom után feladják , végig hajtogatják azt , hogy “ ez már így marad “, meg “korral jár “, de közben azért türelmetlenül kérdezik, hogy  “miért nem javulok gyorsabban “, pedig eleve sem hisznek benne, hogy az állapotuk változtatható .
Míg mások akár 1-2 alkalom után jobban vannak , lelkesek, elégedettek , mosolygósak és noha ők sem milliomos nyugdíjasok , mégis egy szó nélkül jönnek magánba , boldogok tőle, hogy még most is tesznek magukért és ajánlanak is úton útfélen a nyugdíjas ismerőseiknek .
 
Egyik idősebb vendégem szavai ráébresztettek a valószínűsíthető válaszra .
 
Szerintem azoknál sikeres az együttműködés , akik képesek még rácsodálkozni dolgokra .Ami ugye gyermeki sajátossàgunk és màr huszonévesen kezdjük elfelejteni , nem , hogy 65 felett …
 
A vendégem olyanokat mondott , mint “ hát ez az önmasszázs ez valami fantasztikus “ .
Egyszer volt nálam , azóta csak ennyi történt , hogy masszírozza magát és “ azóta sokkal jobb a séta “ .
 
Majd csupán annyit tettünk hozzá , hogy elkezdtük a hajolásoknál, fordulásoknál megnézni, hogy mennyit számít , hogy hova helyezi a talpain a testsúlyát .
 
És mint egy gyermek , azt mondja “ Hát ez nekem nagyon tetszik, hogy én mit tanulok itt , még a végén lehet , hogy ez visszafordítható ? “ , “ Hát még a végén ablakot is pucolok . “ “ Már azt hittem , ez már nem is megy . “ “Milyen érdekes érzés , hogy most nem ott erőlködik, hanem itt mozog . “ “ Mindig óvnak , hogy ezt ne csináljam , azt ne , pedig hát ha nem csinálom, berozsdásodom, a gondolattól még nem javult semmi . “.
hogyan_tudsz_vegre_megszabadulni_a_mozgasszervi_panaszaidtol.png
Imádom !
 
Hála Istennek a 70 éves Anyukám is pont ilyen .
 
Annyira örülnek , hogy megfigyelhetik a testüket és hogy éreznek dolgokat , különbségeket apró módosításokra , mint egy gyerek az ajándéknak .Számukra az idősödő testen lelhető új felfedezések jelentik az ajándékot . 
 
Ezzel szemben mit várunk akkor , amikor a nagy lelkes kérdésre , hogy na , mit érez attól, hogy most máshogy csinálta , annyi a válasz , hogy “ nem érzek én már semmit , csak , hogy fáj - e vagy nem “ , láthatóan beletörődve , elveszítve már a gyermeki lelkesedés és kíváncsiság legapróbb szikráját is .
Ami a legdurvább, hogy a testtudat és a saját testünkkel való figyelmes , gondoskodó kommunikáció ilyen szintű elvesztésèt már jóval 60 alatt is látom.
 
A jó hír , hogy ez sem végleges állapot .
Nem véletlenül ez a mottóm :
 
Értsd meg a tested ! Figyelj rá ! Tanuld meg helyesen használni !
 
Azért szolgálok “ kimerítő “ mennyiségű információval , hogy segítsem a megértést .
Ehhez azonban nem elég az én lelkesedésem , a vendégnél értő , bizakodó fülekre kell találnia .
 
Ha megérted , már tudni fogod , hogy mit kell megfigyelned .
Amivel régóta kommunikáltál figyelmesen , annak persze , hogy eleinte nem tudod jól értelmezni a jelzéseit vagy nem is veszed észre .
 
A jó hír viszont az , hogy minél tovább és gyakrabban figyeled , annál jobban elkezded érezni a különbséget például a nyúlás és a feszülő fájdalom között , az ízületeket széttrancsírozó erőlködés és a könnyed , éppen szükséges izommunka között .
Emellett elkezded làtni a tükörben , majd érezni akár csukott szemmel is , hogy például éppen hova helyezed a testsúlyod , középen vagy - e vagy feszesen tartod magad a kibillenèssel szemben ; alkalmazkodóan , harmonikusan egyensúlyozol vagy mereven ellenállsz .
 
Így tanulod meg tehát használni a tested .
 
Megtapasztalod , hogy hogyan tudsz hatékonyan , harmonikusan együttműködni vele és a környezettel .
 
Ahhoz, hogy ide eljuss hosszú út .
Ahhoz, hogy motivált legyél ezért tenni , nem elég 1-2 alkalom .
Rengeteg pozitív tapasztalatot kell begyűjtened az aktív közreműködésed segítségével ahhoz , hogy felülírd a passzív, beletörődő szenvedést .
 
Ehhez pedig mi kellene jobban , mint egy baromi nagy adag gyermeki lelkesedés , rácsodálkozási képesség ,
reményteli bátorság , kíváncsiság , felfedezni vágyás , majd tiszta öröm az apró eredmények felett .

Megdöbbentő : Aprópénzért megkaphatsz minden szükséges összetevőt a magas social media elérésekhez.

Tudtad ? Számos oldal létezik, ahol aprópénzért lehet vásárolni szinte minden Social Media felületre like-okat, kommenteket , feliratkozókat, követőket .
 
Én eléggé megdöbbentem ezen . Azt eddig is tudtam , hogy vannak , akik megkérik az ismerőseiket , hogy kommenteljenek, indítsanak el beszélgetéseket vagy írják be , hogy milyen remek véleménnyel vannak az adott emberről vagy a termékről , szolgáltatásról.
Természetesen nekem is gyanús , amikor mindig ugyanazok az emberek vagy fura nevű kamuprofilok irkálják , hogy “ szuper “ , “ nekem bevált “ és hasonlók .
 
Na de ez , hogy például 100 like-ot lehet venni kb 400 Ft- ért , véleményem szerint ennél sokkal durvább , ugyanakkor kevésbé szembetűnő.
 
Hova tart a világ ? Vajon hány etikus tartalomgyártó feszeng amiatt , hogy ingyen , a szabadidejében igyekszik precíz, igazán értékes , tanító jellegű , gondolatébresztő , akár a hatásos szemléltetés oltárán kitárulkozó posztokat , videókat készíteni és nem érti , hogy miért nincs rá akkora igény , mint a 3 mondatos , 3 perces posztokra vagy a népbutító, csettintésre minden problémát megoldó varázseszközökre .Vajon hányan próbáljuk felvenni a versenyt és minden nap posztolni, akár többször , a megfelelő kulcsszavakat , ajánlott képeket használni azért , hogy az algoritmusok jó eléréshez segítsenek ?
 
Egyrészt mélységesen elszomorító, hogy manapság jelentős sikermérő lehet egy vállalkozó számára a like-ok, követők száma és elhisszük ( én is ) , hogy ezen múlik , hogy mekkora siker övezi a karrierünket , ez mutatja , hogy mennyire vagyunk ismert és elismert szakemberek , hány ember számára vagyunk példaértékűek és ha kiszállunk, elveszik minden , amit eddig felépítettünk .
 
Másrészt viszont bevallom , kicsit megnyugodtam . Az etikátlan elérés növelő eszközökkel úgy sem lehet felvenni a versenyt , olyan formában , hogy ne kéne szembe köpni magunkat , így hát nem is érdemes ezen görcsölni tovább .
 
Valójában , elnézve , hogy milyen kommentek vannak a több tízezer követővel rendelkező tartalomgyártók posztjai alatt , rájöttem , hogy ilyen nézőközönségre nem is vágyom .
 
Nincs szükségem több tízezer droidra ,akik valójában fel sem fogják, hogy mit akarunk üzenni , ugyanis kizárólag amiatt követnek , mert az önazonosságunkat eldobva igyekszünk az igényeknek megfelelő rövid , semmitmondó , bullshit tévhiteket igazoló, fröcsögésre vagy sipítozásra alkalmas vagy épp instant megoldásokat ajnározó “tartalmakat “ gyártani. Emellé esetleg azért figyelnek annyira , mert be is csapjuk őket pár kamu követővel, kommenttel, like-al , hogy lássák, mekkora királyok vagyunk , hisz akit ennyien néznek , az már csak jó szakember lehet .
nem_ertem_miert_csak_ennyien_like-oltak_pedig_a_leheto_legrovidebb_lett_megis_preciz_ertekes_humoros_es_meg_szelfit_is_tettem_bele.png
Legyen inkább csak pár száz ez a szám és növekedjen kis léptékben , de tudjam , hogy ez a szám nem csak igazi embereket rejt , hanem egyúttal olyan embereket , akik számára pont az az önazonos tartalom az értékes , érdekes és őszinte figyelemre méltó , amit mi erőlködéstől és megfelelési kényszertől mentesen , igaz szenvedéllyel nyújtani tudunk .

A mozgás maga az élet... kortól függetlenül!

 

a_mozgas_maga_az_elet_nem_csak_azert_mert_minden_ami_el_az_mozog_azert_is_mert_a_mozgas_utjan_szerzett_tapasztalat_rengeteg_dolgot_tanithat_neked_az_elet_mas_teruleteirol_is_ha_kepes_vagy.png

Mondják, hogy a húszas évek meg a főiskolás idők a legszebbek. Számomra az egyik legküzdelmesebb időszak volt, amihez mondjuk nyilván hozzájárultak olyan körülmények is, amik miatt nem tudtam felszabadultan megélni ezeket az éveket.

Az az energia és felszabadultság, amit most élek meg, korántsem volt mindig velem.

Rengeteg beszólást, rossz "viccet", megalázást kaptam amiatt, hogy míg mások a korosztályomból vagy akár nálam kicsit idősebbek is kicsattantak az élet-energiától, addig én csak lézengtem.

 

De nem baj... Mindez kellett ahhoz, hogy most viszont sokkal jobb állapotban legyek, mint a korosztályom vagy akár a nálam fiatalabbak.

 

Emellett viszont kellett ahhoz is, hogy tiszteljem és megértsem azokat is, akik tízen-, huszonévesen jönnek el hozzám és fáradtak, leharcoltam, komoly nehézségként élnek meg másoknak gyerekes gondnak titulált dolgokat és netalántán fájdalmaik is vannak.

Természetesen ugyanolyan segítséget nyújtok a 40 pluszos korosztálynak is, de teljes mellszélességgel hirdetem, hogy a fájdalom, a fáradtság; a traumák, amiket megélünk, a megszerzett tapasztalatok mennyisége és mélysége nem korfüggő!!!

Ha valaki fiatalon lesz önálló és sikeres, megkapja, hogy biztos anyuci, apuci segített, hiszen az elképzelhetetlen, hogy önerőből érte ezt el ; hogy kicsit gyorsabban kellett és sikerült felnőnie és felelősséget vállalnia magáért, mint másoknak.

 

Ha valaki tízen-, huszonévesen fáradt, megkapja, hogy lusta , gyenge sz*r és fogalma sincs, milyen volt régen.

 

Ha valakinek tízen-, huszonévesen láthatatlan egészségügyi problémái vannak, ami miatt belassult, csak néz ki a fejéből, nem adja át a helyét a buszon, béna a mozgásos foglalkozásokon, megkapja, hogy biztos drogozik vagy minden este bulizik.

 

Na és persze ez fordítva is igaz.

Ha valaki 40 felett nem szenved egészségügyi problémáktól, mozgásszervi panaszoktól, akkor nem tud becsatlakozni a panaszkodós beszélgetésekbe a gyógyszertár előtt ; a munkahelyén, ebédszünetben; az edzőterem öltözőjében.

 

Ha jobb állapotban van, mint a korosztálya, megkapja, hogy biztos azért, mert neki könnyebb, más a genetikája, több pénze van az egészségére, nincsenek családi gondjai, nem voltak még traumái vagy csak szimplán ő ilyen típus, hogy jól és könnyen viseli a dolgokat.

 

Aki csak a felszínt látja, az mindig keresi, hogy mivel bánthat, milyen bélyeget ragaszthat rád , ha gyengének lát vagy milyen kifogásokat kereshet arra vonatkozóan, hogy te miért lehetsz bizonyos dolgokban erősebb , mint ő.

 

Aki a másikat mélyebben igyekszik megismerni, bántás és magyarázat-keresés helyett inkább azt mondja: Fogalmam sincs, hogy hogyan és miért, de messze érettebb vagy a korosztályodnál.

 

A mozgás maga az élet. Nem csak azért, mert minden, ami él, az mozog.

Azért is, mert a mozgás útján szerzett tapasztalat rengeteg dolgot taníthat neked az élet más területeiről is, ha képes vagy meglátni a párhuzamot.

A mozgás számomra nem csak szakmai, hanem emberi területen is nagy tanítómesterem volt és segített fejlődni.

Sűrű és hullámzó tanulás ez folyamatosan, de semmit sem változtatnék rajta, mert a rossz dolgok nélkül nem értékeltem volna azt, ami addig természetes volt; nem lettek volna ekkora erejű mozgatórugóim és nem látnám meg a jelenlegi helyzetem mögötti utat sem .

 

Azt sem tanultam volna meg, hogy a mozgásszervi állapot - na meg persze ezzel párhuzamosan a testi-lelki-szellemi egészség , valamint a másokkal való kapcsolódás minősége - NEM KORFÜGGŐ!

Nem kell szégyellned magad, ha más állapotban vagy, mint a korosztályod, legyen az rosszabb vagy jobb.

Nem kell bagatellizálnod, ha rosszul érzed magad a bőrödben és azt sem, ha jól.

Nem kell félned felkutatni azokat a szakembereket , akik nem azt nézik, hogy a te korodban milyen állapotban KELLENE lenned, hanem arra kíváncsiak (őszintén), hogy hogy érzed magad, hova szeretnél eljutni és hogyan segíthetnének ebben.

 

Ha viszont találsz egy ilyen szakembert, megteheted, hogy kölcsönösen viszonyulsz hozzá.

 

Lásd meg benne, hogy talán azért kezel máshogy, mint , amit megszoktál, mert ő is hasonló dolgokon ment keresztül, még ha ezt nem is írja ki a homlokára és semmi nyomát nem látod rajta korábbi/jelenlegi nehézségeknek.

A gyógyítás olyan, mint egy illatozó látványpékség...vagy mégsem?

Sokszor kérdezik tőlem, hogy mikor lesz már jobb a helyzet ?
Sokszor megkapom, hogy én milyen könnyedén és remekül mutatom be a mozdulatokat .
Sokaknak újra és újra ki kell hangsúlyozni , hogy sokmindentől függ az is , hogy mikor lesz jobb vagy teljesen jó és ami még rosszabbul hangzik, de mégsem kezelhetjük tabuként :
Nincs olyan , hogy “meggyógyultam “ . Nincs olyan , hogy “ készen vagyok, elértem minden célomat . “
Mindez pusztán egy állomás , méghozzá egy annyira labilis állapot , amit sokszor keményebb munka fenntartani , mint eljutni odáig .
Mitől keményebb ?
Mert itt már nem motivál a fájdalom, a gyengeség vagy bàrmi más , ami rossz és szeretnél tőle megszabadulni .
 
Bizony, erre saját magamat is mindig emlékeztetnem kell vagy ha elfelejtem , tesz róla az élet kisebb- nagyobb szitukkal .
 
Karácsony előtt elkapott egy kb 2 hétig tartó masszív köhögés .
Mivel tánc fellépésre készültem , azt nem tehettem meg ( pontosabban nem akartam ) , hogy semmit nem mozgok , úgyhogy táncoltam , amennyit csak bírtam . Emellett pedig jógáztam és pilatesre is elmentem .
Egyedül a nagyon hajtós, nagy erőkifejtést és állóképességet igénylő, magas intenzitású köredzést hagytam ki csoportosan és otthon is .
Valamint a táncfellépés után már a táncot is , de a jóga és a pilates ment azon a héten is .
 
Vagyis , nem volt teljes pihi, pusztán visszavettem az intenzitásból és a mennyiségből !
 
Ennek ellenére brutálisan megéreztem magamon azt, hogy kevesebbet tettem a mozgásszervi állapotom és a sportteljesítményem szintentartásáért és az első héten , amikor újra mindent csináltam már , ugyanúgy éreztem magam , mint régen : mint egy vergődő bálna.
Különösen a támasz helyzetekben jött még ehhez az az érzés , hogy ezt a bálnát két ropin kell megtartanom , ugyanis ezek számomra a legmegterhelőbb mozdulatok mèg akkor is , ha az órákon azt mutatom ebből, ami már jól megy .
 
Ez az érzés testsúlytól független, megvolt, amikor még edzetlen voltam és visszatért , amint kihagytam részlegesen 1-2 hetet.
 
Az tèny és való, hogy elég volt újabb két hét ahhoz, hogy vissza szerezzem a formám, de mégis levontam a tanulsàgot ezek után .
 
Heti 1 találkozással , otthon belefektetett munka , idő, energia , odafigyelés nélkül lehet, hogy soha a büdös életben nem fogod magad olyan jól érezni a bőrödben , melyet akár az edződ/terapeutád mozgásából meglátsz vagy maximum baromi lassan jön el az elvárt változás .
Ha egy vezetett óra alatt minden fájdalmad el is múlik, az nem fog csak úgy magától megmaradni . Ha nem teszed meg otthon ugyanazt, ami az órán segített, következő alkalommal gyakorlatilag elölről kezdheted az egészet.
Ha pedig köszönöd, végre remekül vagy , de ezt kész állapotnak tekinted és nem tartod fenn az után is, hogy már nem jársz, hamar visszaköszönhetnek a korábbi érzéseid, érzeteid.
 
Természetesen vannak olyan élethelyzetek, mint pl. egy betegség , amikor nem tudsz mit tenni vagy csak kevesebbet tehetsz. Ilyenkor tényleg marad az elfogadás és a türelem. Majd újult erővel visszatérsz. Tudd, hogy ez normális.
 
Miért mondom ezt el , akkor is ha nem unikornis pukifelhő - szövegbuborékban mosolygó csillámporos sorok ezek?
 
Azért , hogy majd ha te is megtapasztalod ezt (vagy ha vissza gondolsz hasonló emlékeidre) , akkor véletlenül se gondold azt, hogy te már csak “ilyen szerencsétlen vagy” és “el kell fogadnod”, hogy “így maradsz “, “fájdalmat reggelizve “minden egyes nap, sőt , “ez már csak egyre rosszabb lesz “, ahogy “ a korral jár “ kéz a kézben táncolva .
Na és persze azt se gondold, hogy ez a szakember is rossz volt , mert nem hintett rád elég varázsport és ideje elmenni az 500. csodatevőhöz, aki azt ígéri , hogy gyorsan és nulla befektetett saját erőből meggyógyít és / vagy élsportolót varázsol belőled .
 
Inkább azt a szakembert kérdőjelezd meg , aki csak azt mondja el neked, amit hallani szeretnéd .
 
_minden_fajdalmad_megszunhet_gyorsan_te_csak_pihenj_kenyelmesen_es_add_at_magad_a_varazslatnak.jpg

Hogyan szeresd meg annyira a mozgást, hogy természetes igényed legyen, amire nem kell rávenned magad?

ugyetlengyerek.jpg

Azt fogod leggyakrabban csinálni, amit élvezel.

Tudod, hogy rendszeresen KELLENE mozognod, de sosem jön össze?
Pontosan azért , mert ezek szerint még kötelességként tekintesz a mozgásra.

A célod inkább az legyen, hogy érd el , hogy a mozgás pontosan ugyanolyan ÉLVEZETI forrás legyen, mint bármely tevékenység , amit emiatt gyakran végzel.
Például azért , mert jobban érzed magad tőle, feltölt vagy megnyugtat, kikapcsol vagy segít újra fókuszálni vagy szimplán csak szórakoztat, mint egy jó játék.

Persze ez nem csak rajtad múlik.
Például ha kifejezetten rossz élményeket, érzéseket kötsz a mozgáshoz , minél több jó, új tapasztalatot kell gyűjtened , hogy az felülírja a régi berögződéseidet .

Ha ez megvan , az segít egyre jobban elhinni, hogy bizony képes vagy rá és jó is vagy benne .
Ezt rendkívül segítik a külső megerősítések , lehetőleg minél több embertől , de minimum attól, aki segít az utadon . 

Amiben sikerélményed van, azt nagy valószínűséggel már élvezni is fogod , de azért még gátat szabhat a félelem, hogy a “te állapotodban”, a korábbi javaslatoknak megfelelően vajon csinálhatod - e .

Pontosan ezért fontos az edukáció, az informálás , hogy értsd , mi, hogyan hat a testedre és persze meg is tapasztald , hogy bármilyen mozgásra tudsz olyan kivitelezési utat találni, ami jó érzés .

Ha pedig már egy út megvan, fokozatosan megjön a bátorságod és a kíváncsiságod, egyre több módozatot kipróbálni.

Minél jobban haladsz az eddigi félelemmel, esetleg szégyennel, haraggal teli egyhangúságból
a kíváncsisággal, sikerélményekkel teli felszabadult változatosságig, annál jobban fogod élvezni az egészet .

Amit élvezel, azt gyakran fogod csinálni.

Nem kell tehát többé bűntudatot érezned amiatt , hogy nincs rá idő, pénz vagy tér , mert a játékos tanuláson keresztül elkezd benned kinyílni az a fajta gyermeki kíváncsiság, amikor bármiben meglátod a mozgás lehetőségét .
Hosszútávú , túl gondolt célok helyett egyszerűen csak meghosszabbítod a sétát és elhagyod a kitaposott utat, mert szeretnél a fűben elmenni addig a fáig, amit kinéztél vagy hirtelen kedved támad felmászni a dombra .

Még azt is örömmel fogadod, ha egy-egy lépést meg kell segítened a kezeddel is a fűbe kapaszkodva.

Majd kíváncsi leszel, hogy vajon le tudsz - e menni a domboldalon és bátran neki mész , s a lendületből máris futás lesz . Aprócska, de örömteli. Az első élmény , ami elkezdi megszerettetni veled a futást.

Hisz gyermekként is szerettük, nem igaz? Amíg pusztán úgy hozta a helyzet , a kedvünk vagy szerettük volna gyorsabban elérni a jól látható célt.

Akkor rádöbbensz, hogy basszus, mennyivel motiválóbb , élvezetesebb ez, mint amikor kilómétereket , pulzusszámot , időtartamot vagy kalóriákat határoztál meg magadnak .

Egy idő után elkezd idegesíteni a cipőd és már az sem érdekel, ha esetleg hülyének néznek, hogy felnőttként mezítláb mászkálsz egy parkban. Az élmény még felszabadítóbb lesz és érzed , hogy jé, mennyi infót továbbít feléd a talpad.

Még ügyesebb leszel és mosolyogva fogadod, hogy egy másodperc töredéke alatt képes volt lereagálni a tested , hogy gödörbe léptél. Ezek után még inkább keresed az izgalmas változatosságot a sétában, kifejezetten kerülöd a betont, hiszen egyrészt azon menni sokkal unalmasabb, másrészt már tudod, hogy nincs mitől tartanod az egyenetlen talajon sem .

Majd miután megszokod az egyenetlen talajt, az emelkedőket, lejtőket , újabb ingereket keresve kipróbálod, hogy végig tudsz- e menni a parkba kirakott gerendán. A végén kicsit gondolkozol, de aztán leugrassz. Megjelenik a siker újabb mosolya az arcodon.

Innentől kezdve, ha bármi utadat állja, inkább átmászol alatta vagy felette , minthogy kikerüld. Mennyivel izgibb így és máris több évvel fiatalabbnak érzed magad .

A csúcspont , amikor a Street workout pályára érkezve kipróbálod, hogy meddig tudsz “ kézenállva” felmászni a lábaiddal a létrás részen vagy a húzódzkodó rúdon kapaszkodva hintázol, keresve a minél messzebbi ugráshoz szükséges lendületet.

Aztán jön a leérkezés. Újabb mosoly. Yeahh. Talpon maradtál és milyen puhán rugóztak a térdeid.

” Olyan vagyok, mint egy gyerek.” - Ez a gondolat fut át a fejeden.

De nem pont a gyerekeket irigyeljük az erejükért, kitartásukért, hajlékonysàgukért, kíváncsiságukért, bátorságukért és azért a képességükért, hogy még egy sima sétából is képesek izgalmas játékot csinálni ?

Akkor talán őket kellene utánoznunk ahelyett, hogy túl korán belevinnénk őket a “ felnőttes” célú mozgások világába.

Ráadásul, ehhez nem kell pénz, a tér hatalmas és akkor is érdemes belekezdeni, ha csak kevés időnk van. De ha igazán rá kapsz, észrevétlenül repül el akár egy óra is.

Ez a sztori rólam szólt .
Bátortalanul kezdtem bele a gyermek mozgásfejlesztés tanulásába, de végül ez segített engem is visszatalálni a gyermeki önmagamhoz.

Ahhoz a mozgásszeretethez, kíváncsisághoz és bátorsághoz, amire igazából alig emlékszem, mert kb ovis koromban volt meg utoljára.

Amikor a játékos mozgásfejlesztésről tanultam, a legjobb megerősítés viszont az volt, hogy ahelyett, hogy egész nap megbújtam volna a hátsó sorokban, legelől voltam és nagy örömmel vettem részt a feladatokban.
Még akkor is , ha egyedül kellett kimenni és mindenki engem nézett.

Már nem fogott vissza a beégés miatti félelem, inkább hajtott a motiváció, hogy megmutassam: meg tudom csinálni.

Még attól sem keseredtem el, ha valami nem ment olyan jól .

 Azonnal elkezdtem gyakorolni azzal, hogy újra megpróbáltam és másnap alig vártam , hogy megmutassam a férjemnek is , hogy milyen új vagy rég elfeledett mozgásokkal játszottunk. 

"Gyógyszerek és műtétek helyett a test saját csodaerejét kihasználva szeretnék gyógyítani. "

cel4.jpg

Hogyan döntöttem a szakmám mellett?
1. gyógytonász szak , 2. orvosi , 3. pszichológia . Ez volt a felvételi jelentkezési sorrendem. Tudtam, hogy ha a gyógytornász szakra nem vesznek fel , onnantól bukó a többi is , hiszen azokra mindig magasabb a ponthatár ( egyébként tévedtem, mert a pécsi orvosira alacsonyabb volt végül , mint a pesti gyógytornára :)), de ekkor már biztos voltam benne , hogy ez az a szakma , amivel kicsit mindhármat csinálhatom , méghozzá abban a formában, ahogyan én azt leginkább szeretném .

Gyógyszerek és műtétek helyett a természet, pontosabban a test saját csodaerejét kihasználva gyógyítani .
Diagnózis kutatás helyett azonnal megoldást keresni .
A legjobb megoldási utat a testtel “beszélgetve “ , a visszajelzéseire figyelve , funkcionális teszteken keresztül megtalálni ahelyett, hogy pusztán a “ megjelenése alapján ítélnék “ egy költséges , képalkotó vizsgálati gép segítségével.
3-7 perc helyett annyi időt tölteni egy emberrel, amivel morzsák helyett igazán hasznos , segítő információkat tudok neki átadni .
Ez idő alatt pedig annyira a bizalmába férkőzni, hogy engedje , hogy vezessem , megmerje osztani a kérdéseit , tapasztalatait , félelmeit, céljait.

Egyszer egy vendégem azt mondta nekem, hogy egy kicsit a pszichológusa is voltam és a legnagyobb változást abban érzi, hogy végre nem retteg a visszaeséstől . Tudja , hogy ez egy folyamat, amiben normális, hogy nem múlik el minden egy csettintésre , de félelem helyett már inkább csak olvas a teste visszajelzéseiből és aszerint halad az útján , ahol én segítőként vagyok jelen. Újra hisz benne , hogy a teste fantasztikus dolgokra képes .

Jelezni, ha valami nem tetszik neki és azt is jelezni, ha a jó úton halad.
Egy pillanat alatt megmutatni , hogy mikor tért vissza a korábbi , a test számára kevésbé tetszetős testtartásbeli- és mozgásmintára és egy apró változtatás után ugyanígy azonnal megmutatja , hogy “ köszi, ez így jó lesz, ezt nyugodtan csinálhatod . “

Rájött, hogy a test nem egy köcsög, hanem a legjobb barát, egy csodálatosan komplex , okos szervezet , ami sokszor könyörtelenül őszintén felhívja a figyelmed valamire , amit egyébként nem vettél észre , de éppen így tud mindig ott lenni veled, osztozni minden bajban és örömben . Ha odafigyelsz a még halk jelzéseire , akkor azt ő is gyorsabb, könnyebb úton hálálja meg .

A saját testünkkel való kommunikáció, avagy a belső tudatosság képessége mindenkiben benne van , tehát nekünk, egészségügyi és/ vagy sport szakembereknek nem az a dolgunk, hogy a szakmai tudásunkat lobogtatva , felsőbbrendűként gyűjtsünk be hálát valakitől, vagy csodatevőként, megmentőként kössünk magunkhoz egy rettegő embert .

Nem követhetjük el azt a hatalmas hibát, hogy egyoldalúan kommunikálunk , hogy felháborodunk, ha a másik fél kérdéseket tesz fel , esetleg elmeri mondani , hogy nem azt érzi, amit mi gondolunk, hogy éreznie kellene attól, amit csináltunk, mutattunk .
Nem tehetjük meg , hogy figyelmen kívül hagyjuk a saját megfigyeléseit az ő testével kapcsolatban és a céljait .
Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szavainkkal tovább fokozzuk a félelmét , a reményvesztettségét , a kiszolgáltatottságát.

 Sokkal inkább abban kell őt segítenünk, hogy visszaszerezze a belső tudatosságát , amivel hatalmas dolgokra tud rájönni “ laikusként “ is és ezzel az önmagáról megszerzett tudással fenntartani a lehető legjobb életminőséget.

Lehet, hogy olykor ez nem egyenlő egy újszerű állapottal, de mégis sokkal több annál , mint amit egy rettegő, reményvesztett, kiszolgáltatott ember eleinte el tud képzelni magának.

Egy terapeuta / edző szuperereje tehát nem csak a mély szakmai tudásában rejlik , hanem olyan kommunikációs ( szintén tanult ! ) képességeken, melyekkel ebből a személyből egy motivált, magabiztos , a határozott céljai felé elérhető lépésekben haladó embert formál.

Ahogyan nincs olyan gyógyulás sem , ami után karba tett kézzel lehet várni, hogy az állapot fennmaradjon , úgy nincs olyan szakember sem , aki úgy érezheti, hogy mindent tud , főleg egy folyamatosan új infókat öntő szakmában .

Számodra mit jelent az, hogy jól vagy?

mozgasszeretet.jpg

❓Számodra mit jelent az , hogy “ jól vagy “ ? Most kifejezetten mozgásszervileg kérdezem, hiszen még így is bőven lesz miről beszélgetni, hát még ha belevesszük az egyéb szervrendszerek működését és a lelki egészséget is .

❗️Sokaknál tapasztalom, hogy ha valamit nem érnek el rövid idő alatt, akkor a további fejlődésről egyre inkább lemondanak és az aktuális állapotukat pedig úgy írják le , hogy “ végülis jól vagyok” .
👉Majd jönnek a magyarázatok: “ ennyi idősen már mit várhatok”, “ megmondták, hogy fogadjam el “, “ már voltam X szakembernél és eddig jutottunk “ , “ nem írtak fel több alkalmat “ , “ azt mondták, hogy ez ennél nem lesz jobb “ .

❗️Számomra az , hogy “ jól vagyok” mozgásszervileg azt jelenti, hogy minden egyes funkciómat vissza szereztem, mindenre képes vagyok, vissza tudok térni minden hétköznapi feladatomhoz és a sportjaimhoz.
👉Életkortól függetlenül ki tudok próbálni olyan mozgásokat, amiket régóta szerettem volna ( pl. ilyen számomra a modern balett ).
👉Gyakorlással újra merek és tudok olyan mozgásokat csinálni, mint utoljára gyerekkoromban ( pl. bukfenc ).
👉Akármilyen helyzetet fel tudok venni fájdalommentesen ( pl. korábban a térdfájásom miatt akadályozott törökülés , sarokülés, felhúzott lábbal ülés - persze egyikben sem órákra bele ragadva ) , semmilyen pozícióban nem fekszem el a nyakam vagy a derekam ( míg korábban párnákkal kitámasztva aludtam ).

👉Aki nem volt még rossz állapotban, annak elég bénán hangzik, hogy valakinek már fiatalon fáj a térde , ha felhúzza vagy törökülésben van ;fáj a dereka vagy a nyaka , ha véletlenül hasra fordul éjszaka ;nem tud olyan mozgásokat megcsinálni, mint egy 7 éves , stb. A durva viszont az , hogy nagyon nem voltam egyedül ezzel az állapottal.

👉Rengeteg fiatallal és időssel találkozom, akik megelégszenek azzal, hogy kicsit kisebb fájdalommal és valamennyivel nagyobb mozgásterjedelemmel jönnek ki egy időszakosan felírt 10 alkalmas kezelésről. Álmodni sem mernek arról, hogy képesek lesznek újra normálisan járni, futni, túrázni, biciklizni, úszni ( ha eddig tudtak vagy szeretnének megtanulni); lábujjhegyre állva, nyújtózkodva felrakni valamit a magas polcra ; letérdelve vagy fél lábon állva bekötni a cipőjüket, guggolni, hajolni, ugrani ; be csatolni hátul a melltartót ; hátranyúlni a kocsiban; bátran csavarodva hátra fordulni valamiért ; cipelni a bevásárló szatyrot ; húzni -tolni, feltápászkodni a földről vagy kapaszkodva felhúzni magukat, megtartani az egyensúlyt síelés közben hosszú kihagyás után ; talpon maradni , ha fékez a busz, meglökik vagy váratlanul jön egy kátyú vagy egy göröngy, amit nem lát előre ; visszatérni a munkába, szeretett sportba vagy elkezdeni valami újat.

Tök mindegy, hogy hány alkalom kell az orvos szerint vagy szerintem , hiszen ez attól függ, hogy ezek felé a célok felé milyen ütemben haladsz, az pedig nem határozható meg első blikkre, hanem majd folyamatában .

❗️Természetesen vannak olyan betegségek, pl egy stroke , aminél nem biztos , hogy minden ugyanúgy fog menni , mint régen. De a tapasztalatom az, hogy ha vannak célok és folyamatos törekvés , tovább el lehet jutni mélyebb gödörből, míg egy “ ez már nem lesz jobb “ kijelentéssel a földbe lehet döngölni valakit egy relatív kisebb problémából kiindulva is .

👉Tudom, mennyire zavaró egy fájdalom, milyen idegesítő, amikor nem vesznek komolyan, csak mert a gépek nem mutatnak semmit . Tudom , milyen az arcomba kapni, hogy “ ez már nem lesz jobb “ , hogy “ béna vagy “ , hogy “ ezt még egy 4 éves is jobban csinálja “ vagy “ úgy kelsz fel, mint egy öregasszony “ . Azt is tudom, milyen jó érzés elérni valamit ezek ellenére . Lehet , hogy sokaknak az semmiség, de én mindig a régebbi önmagamhoz viszonyítok.

👉Talán ez az egyik oka annak, hogy képes vagyok együttérezni és a munkámnak sokszor egy nagy része azzal megy el , hogy újra motivációt adjak a vendégeimnek. De megéri, amikor mondják, hogy mennyire jó érzés , hogy valaki végre egyszerűen csak végig hallgatja őket és szeretne segíteni minden céljukat elérni, legyen az a teljes fájdalommentesség vagy egy funkció visszaszerzése .

❗️Persze én sem vagyok jós , így nem szoktam ígérni . Nekem is volt , ami egy hét alatt rendeződött , volt , ami 10 év alatt. De a 10 év is jobb, mint ha soha nem törekedtem volna arra , hogy jobb legyen .

🤔Különösen jó megerősítés , hogy ahogy egyre több mindent kipróbálok saját magamon és ráérzek a legélvezetesebb kivitelezésre , egyre sűrűbben kapom meg a vendégeimtől, hogy én milyen szépen és könnyedén mutatom be a kért mozdulatot , amit ők még baromi darabosnak, rugalmatlannak vagy épp instabilnak és nehéznek éreznek.
☺️El sem hiszitek , hogy ez milyen jó érzés , hiszen jól tudjátok, hogy honnan indultam én is .

☺️Az minden álmom, hogy ezt a mozgásotokkal kapcsolatos elismerést és jó élményt tapasztaljátok meg ti is , tovább adva a példát a saját környezetetekben. 🥰
❗️Így lesz a te egyéni eredményedből valami közös, nagyobb cél egyik szelete.

Milyen jó lenne, ha az embereket nem "rávenni" kellene a mozgásra, hanem azért csinálnák, mert úgy élvezik, mint egy szelet isteni finom süteményt.

benagyerek.jpg

Mennyire jó lenne , ha az embereket nem “rávenni” kellene az őket támogató mozgásra , hanem eljuttathatnánk minél többeket arra a pontra , amikor a mozgás nem kötelesség, hanem elemi igény , létszükséglet, örömforrás . Olyan, mint az az étel, amit nem azért eszel meg, mert valaki szerint azt kell enned , mert attól egészséges leszel, hanem mert éppen éhes vagy és pont azt kívánod , érzed , hogy most erre van szükséged és utána jól érzed magad .

🍰Édesszájúként azt mondanám, számomra a mozgás már olyan , mint amikor megeszem egy isteni finom sütit a kedvenc cukrászdámban. El kell mennem a “cukrászdáig” de az “első falat “ után már érzem, hogy “ ez már kellett “ és mennyire jól esik. Én már ezért csinálom.
👉Erre a pontra nekem is kb 25 évembe telt eljutni. Egy negyed élet , ha optimistán számolok. Sokak viszont soha nem jutnak el idáig, a régi negatív tapasztalatok és az azzal kapcsolatos félreértelmezések miatt, hogy miért , mennyit és hogyan is kellene mozogni.

👉 Lássuk az én sztorim. Már írtam bizonyos elemeiről , de ebből sosem elég , hiszen ez a sztori az , ami miatt ma úgy élek és úgy közvetítem a hivatásomban a saját tapasztalataimat, ahogy azt igazán ön-azonosnak érzem.
👉Pici korom óta imádtam spontán táncolni, anyukámmal sokat bicóztunk, úsztunk, sétáltunk. Majd jött a suli, 1. osztály, első találkozás a bordásfallal. Sírtam , mert csúszott a kezem, féltem és semmi biztonságot nyújtó támogatást nem éreztem a tanár felől. “Ne bőgjél, mert leràntalak” -ez a mondat megalapozta a tesivel való viszonyom.
👉Ezek után jött az a sok-sok kudarc azokkal a gyakorlatokkal kapcsolatban, amikkel valamiért nem kerültem szoros kapcsolatba, márpedig ezek csak rengeteg gyakorlás után mennek igazán jól .Labda technika, erő felmérések , ugrások egy rugalmasságra kèptelen , szorongó lélekkel.
👉Majd jött a térdfájás és a felmentés , amit imádtam. Letiltottak a futásról, ugrásról. Az első legális kifogás , hogy miért nem kell , sőt nem szabad olyan mozgást csinálnom, amit utálok, mert fáj , mert béna vagyok.

❤️Hála Istennek az út mégis a gyógytornász szakra vitt . Vicces , “3- as tesiből és gyógytornász lesz . “ Hiszen mozgással csak az foglalkozhat, aki maga is mindig szuper volt benne és imádta- gondolhatják sokan. Na de ha nem onnan indultam volna , ahonnan, most nem lenne egy szuper alapom ahhoz, amivel ennyire szilárd empátiával tudok fordulni a hasonló negatív élmények miatt befeszült és ezt a feszességet a mozgásaikban hordozó gyerekeknek és felnőtteknek.

👉Sok- sok képzés , visszagondolás és ma már az ellen küzdök én is , hogy a felmentés ne legyen menekülési útvonal. A mozgás ne legyen készség, amiben vagy ügyes vagy vagy ügyetlen, hanem valami, amiről tanulhatsz és a tapasztalataid alapján fejlődhetsz. Semmilyen normális emberi funkció ne legyen tiltás, sokkal inkább egy újra elérendő cél. ☺️☺️Felnőttként tanultam meg rengeteg mindent én , a néhai béna gyerek és így tudom hitelesen átadni azt, hogy a mozgás nem készség , hanem tanulható , fejleszthető, akármilyen életkorban, akármilyen adottságokkal.

👉A mozgásban nincs hierarchia, nem csak az a sport, ha labdajátékra jársz, hanem már az is szuper , ha anyukád vagy apukád minden nap elvisz sétálni. Én pedig szégyenkezve mondtam mindig , hogy nem sportolok. Szívesen megmondanám az akkori önmagamnak , hogy de , olyan mozgásokat csinálsz, amihez csak a természet kell, semmi más és ettől még nem kevesebb. Ennél mi lehet funkcionálisabb ?

👉A COVID pedig rengeteg lehetőségeket adott új mozgásokat kipróbálni .Így felnőttként , korábban mozgásutáló gyerekként , eljutottam oda , hogy a mozgás nem is kötelesség, amire rá kell vennem magam, hanem lehet öröm is , amire elemi szükségletem van. Így gyakorlatilag nincs bűntudat vagy kifogás , hogy nem volt . Hisz csak egy nap kimarad és jelzi a testem, hogy kell. És ha megvan és újra jól vagyok és visszanézek, hogy honnan indultam , büszke vagyok . A legnagyobb öröm lenne , ha mindenkinek átadhatnám ezt a tapasztalatot . 

süti beállítások módosítása